Gelukkig nieuwjaar!

Posted by on 15:29, 9 January 2008 in Uncategorized | 7 comments

Fotografische nieuwjaarsvoornemens maakt elke fotograaf denk ik wel… Mijn voornemen was: Moeilijkere onderwerpen zoals gewervelden fotograferen.
Ondertussen is het al een paar keer zover geweest… Ik ben naar Oostende geweest op 2 januari met Dries, en op Driekoningen met Martine. En guess what, vogeltjes gefotografeerd!
(WAARSCHUWING, ALLES is ZONDER statief gefotografeerd… De zittende vogels met rijstzak, maar ongeveer alle rest uit de hand. En trouwens alles met mijn 180mm macro, een zalige macrolens, maar géén toptele met supersnelle autofocus).
Met Dries is het niet goed gelukt, ik heb/had nog bitter weinig ervaring met telewerk, scherpstellen en het fotograferen van vogels. Eén fotootje hield ik over, maar ik ben er niet tevreden van: Er staat iemand in de achtergrond (Dries :-)) en het beest is niet scherp. Verder (compositie, kleuren en achtergrond), vind ik dit wel geslaagd. Ook hoeft het steenlopertje in een foto als deze niet groter te zijn, zodat de omgeving duidelijk wordt.

GeAr_20080102_004
Daarnaast maakte ik nog een standaardfoto van een stadsduif. Op zich goed gelukt, iets te hard licht.
GeAr_20080102_011

Verder maakte ik nog een hoopje avond-foto’s van het strand. Ook van steenlopertjes, maar die waren allemaal onscherp door bewegingsonscherpte en bewegende vogeltjes (en trage autofocus en beperkte manuelefocuscapaciteiten op bewegende beestjes van mezelf).
Hier een kustlandschapje van toen, niet heel geweldig (die van zondag zijn beter, blijven lezen dus :)):
GeAr_20080102_051
Dan de foto’s van zondag. Ik stond opnieuw op het staketsel, en deze keer heb ik ook geprobeerd om vliegende meeuwen te fotograferen. Da’s poepsimpel: Autofocus op, toestel instellen op continue-opnamen, alle AF-punten laten werken. En dan is het mikken en schieten maar. Geen bal aan. Iedereen kan vliegende, relatief grote, vogels fotograferen! Het enige wat je nodig hebt, is een fatsoenlijke telelens die erg snel autofocust, en een snelle body die verscheidene beeldjes per seconde maakt. Best ook nog een statief. Oersaai dus als je het juiste materiaal hebt. Mijn respect voor fotografen die vooral dat soort beelden maken, is toch wel gedaald. Net daarom dus.
Anyway, mijn autofocus op de macrolens is niet zo snel, en ik had geen statief bij, dus het is niet wonderlijk goed gelukt. Dit is ‘t beste wat ik heb gemaakt:

GeAr_20080106_099

De steenlopers heb ik ook opnieuw geprobeerd. Deze foto vind ik de leukste, omdat ze met z’n drieën laten zien hoe het vallen van een mensen-leuning in zijn werk gaat. De bekjes maken een boogje, en alle aandacht gaat naar hun hoofdjes. Dat de eerste zijn poepje afgesneden is, vind ik wel jammer. Dat heb je als je niet kan zoomen :).

GeAr_20080106_064

De landschapjes van zondag, zijn een pak beter… Ook zonder statief, maar wel meer tijd voor gemaakt (de vogels waren te snel weg op de pier).
Alle comments welkom, op al mijn foto’s! 🙂

GeAr_20080106_141
GeAr_20080106_124
GeAr_20080106_122
GeAr_20080106_121

7 Comments

  1. Ieps gert,Fotos die ik mooi vind:foto4: fijn beeld, you know I love schots en scheef!foto5: Heerlijke herhaling!! Ik stoor me er niet aan dat de staart van de eerste is afgekapt. Ik vind hem superlaatste foto: Waauw, die is voor een boekske over toerisme aan zee 😉

  2. De 3 steenlopers: ZALIG!!!! Echt, prachtbeeld. De zwevende meeuw lijkt een beetje uit balans… Maar de laatste foto maakt het echt af. Zalige reeks hoor! En dat terwijl ik filosofie aant leren ben! (bah)Pieter-Jan

  3. beetje selectiever in het aantal plaatjes mag misschien wel Gert ;-)ah nee, eerst iets goed zeggen.hier komt ie: mooie sfeerbeelden! Zeker een aantal op Rana zetten! Succes verzekerd (denk ik)Leuk leuk. Ik wou dat ik er bij was.wat kon er imho beter:uw landschapjes zijn precies zo donker. Geen graduele filter bij de hand? Je kan dat achteraf ook nog wel een beetje doen hé. (Of t ligt aan mijn scherm op t werk. T is even adempauze)

  4. De 3 steenlopertjes zijn inderdaad erg goed. Misschien zou je de schuine lijn links op deze foto wel wat kunnen weg retoucheren, de vogeltjes zouden dan nog beter uitkomen.Zonsondergangen zijn erg moeilijk omdat je bij tegenlicht soms niet het gewenste detail krijgt in de schaduwen, wat je foto’s erg donker maakt. Je afsluitende foto is er in geslaagd dit goed uit te brengen. Je lichtmeting met spotmetering en AElock op een licht stuk doen en een stopje compensatie kan je daarbij vaak helpen, maar laat je automatische lichtmeting niet te veel op de schaduwen werken.Je gaf mijn onlangs de tip om eerder HDR te proberen dan voor een grad filter te gaan. Ik heb nu wat geëxperimenteerd met HDR, en kan je zeggen dat je gelijk hebt. Wel raad ik je voor HDR je Photomatix aan, want Photoshop doet niet echt wat je altijd wilt. Op de camera heb ik nu ook AEB (AutoExposureBracketing) leren kennen, echt handig om een HDR te nemen uit de losse hand.Als je niet aan HDR kan doen door bewegende onderwerpen is het programma Lightzone ook oplossing. Ik ben erg blij met deze aanwinst. Sinds ik Lightzone heb gebruik ik de Develop module van Lightroom eigenlijk nauwelijks. Vooral de Relight functie zal je wel interesseren.

  5. Knappe landschapjes Gert!Voor landschappen pak je je tijd en voor vogels niet?? Voor vogels moete ook uwen tijd pakken hé! :-)Lekker nen helen dag achter vogelkes crossen (of sluipen)op het strand, dat is ook cool zenne 🙂

  6. Gert,ondertussen thuis gekeken en ze beelden zijn al veel ichter. maar ik zou ze zelf nog wat oplichten in de schaduwen.Schrijf je eens een verhaaltje over dat HDR-gedoe? Je hebt daar blijkbaar een mening over?

  7. Mooi-mooi, die geel-oranje kustfoto’s. De silhouetten op het strand komen goed uit op de foto, misschien alleen jammer van de torenkranen in de achtergrond… De 3 steenlopers vind ik ook goed geslaagd, alleen die afgesneden staart, dat viel me ook direct op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *