Doorntjes in de Gaume

Posted by on 11:49, 16 June 2009 in insecten, Materiaal, natuur | 7 comments

Afgelopen weekend trok ik met Danny naar de Gaume. Mijn doel was: doorntjes fotograferen! Er zijn vijf soorten doorntjes: gewoon, zegge-, bos-, kalk- en zanddoorntje. dat zijn kleine sprinkhaantjes, die volwassen zijn in het voorjaar. Vermoedelijk lag daar het probleem: half juni is waarschijnlijk wat laat voor de beestjes… Ik vond enkel (op één plaats dan nog!) zeggedoorntjes. De rest was onmogelijk te vinden! En die *@$£€&*`§)°ç-zeggedoorntjes bleven ook niet zitten, zelfs om 5u ‘s ochtends sprongen ze dat het een lieve lust was!
Enkel onscherpe foto’s van die beestjes dus… Gelukkig vloog het op de kalkhelling van Epiez een tikkeltje vol met vlinders. Niet overdreven aantallen, maar toch erg leuke beestjes. De volgende dag fotografeerden we in de moerassen van Chantemelle. Daar staat het boemvol met adderwortel, en die staat mooi in bloei. Een beetje saai op den duur, al die vlinders op adderwortel…
Er is ook één onbekende vlinder, waar de meesten tot nu toe “bosparelmoer” van maakten, maar ik ben nog niet overtuigd!
Hieronder dus vlinders, in plaats van die grrrrrrr-mmbllll-doorntjes.

Danny ging naar Konijnenberg en ik bestelde bij hem: Een Wimberley! Niet het vogelfotografen-schommelkop-ding van een paar honderden euro’s, wel de “PLAMP“. Super-handig bij macrofotografie. Tot nu toe heb ik het ding dus twee sessies gebruikt, maar ik ben nu al van mening dat het zijn geld zeker waard is!
De foto’s:
Eerst icarusblauwtje, dan blauwe vuurvlinder, groot geadert witje, purperstreepparelmoer, tweekleurig hooibeestje, onbekende parelmoer twee x (bos???), zilveren maan. Tot slot nog een foto van een parelmoer, gewoon tussen de zilveren maan gefotografeerd. Maar ‘t is géén zilveren maan! Wat is het dan wel?

GeAr_20090613_252

GeAr_20090614_360

GeAr_20090614_387

GeAr_20090614_355

GeAr_20090613_258

Onbekend!
GeAr_20090614_441

Dezelfde vlinder:
GeAr_20090614_439

GeAr_20090614_424

Tot slot nog een onbekende parelmoer, maar een andere dan hier al getoond (denk ik…)!
GeAr_20090614_408

7 Comments

  1. Wow! wat een strakke vlinderfoto's allemaal! Mijn favoriet is het groot geaderd witje, die kan je nog relatief gemakkelijk determineren 😉

  2. we zullen in augustus nog eens een sprinkhanentocht doen. misschien dat we dan wat volwassen klein grut vinden.de fladderaars:mooie beelden van icarus, blauwe vuur en zilveren maan. alleen jammer dat de beestjes zelf niet meer fris zijn. aandachtspuntje hoor :-)uw woudparelmoers ("de meesten" zijn fout) vind ik wel geslaagd. goed gebruik van die achtergronddie laatste is een brenthis. die heb ik toch even in de veldgids gecheckt. (goed teken 😉 )er zijn er maar twee in de wijde omgeving en de purperstreep staat wat hoger op je pagina.dit is volgens mij braamparelmoer !kan het dat die groter was dan de andere parelmoers?die locatie mag je mij wel eens geven voor volgend jaar. heb ik nog nooit gezien

  3. jippi! ik was juist met woudparelmoer. de plaats waar gert deze foto's genomen heeft is vlakbij een plek waar wij op jnm-kamp een braamparelmoer gevangen hebben…Verder: mooie foto's, en zalige beesten. ik ben jaloers! ik wil naar de gaume! Stomme examens.

  4. Dank je voor de determinatie, Jeroen!De Gaume, ik kan daar dus écht over dromen he. En mijn Gaume-ervaring is vooral augustus, dus een juni-trip is echt heel anders…

  5. knap werk man!

  6. dat is inderdaad woudparelmoer (in de buitenste donkere dwarsband zie je in ieder segment een gele vlek). de voorlaatste parelmoer is wel een zilveren maan. mooie foto's trouwens

  7. Hello GertVery nice pictures and photostream !!I'm really impressed.The last one of this butterflies series (Brenthis ino) is really wonderful… I really like also the seadogs series and some mushrooms (ie the Morchella).Maybe I have to think about buying a macro lens with a longer focal than my 60 mm…CheersGilles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *