experimentele sterrensporen

Posted by on 10:20, 25 August 2010 in landschap, nacht, natuur, sterrensporen | 5 comments

Ik wilde al lang eens sterrenfoto’s maken zoals Nando Harmsen. Hij heeft op zijn website een uitgebreide tutorial geschreven, specifiek voor sterrensporen. Er zijn namelijk twee manieren: Lang belichten (van een kwartier tot een paar uur) en veel kort belichte foto’s digitaal samenvoegen. Deze laatste methode heeft als voordeel dat er véél minder ruis optreed. Het komt ongeveer hierop neer:
minstens een kwartier aan een stuk foto’s maken met een belichtingstijd van 10 à 30 seconden op hoge ISO.
Dat is dus wat ik heb gedaan: 148 foto’s van 15 sec op f/13, ISO 1000, WB 2500K in JPG. Daarna die samengevoegd volgens deze action in een oudere versie van Photoshop. Verder is er nog wat geprutst met een andere foto (in RAW, met andere belichting) voor de voorgrond. Die is er ook in verwerkt.
Ik heb dus nu een eerste keer ge-experimenteerd. Het is nog LANG niet wat ik eigenlijk wil, maar het is wel het effect dat ik had gehoopt te krijgen. Volgende keer moet ik:
-Diafragma meer openzetten.
-Plek met iets minder lichtvervuiling zoeken.
-Nog langer (90 ipv 40 min) doorgaan.

Dan zullen er veel meer sterren te zien zijn, en zijn de cirkelbogen langer!
GeAr_20100825_5451

5 Comments

  1. van mij mag je dit vaker doen, wat een super effect heeft dit. Heel goed gedaan..van mij mag deze er al zijn..Groetjes Von

  2. Zoals je zelf zegt: goed experiment, want er is inderdaad wel wat luchtvervuiling waardoor er minder sterren te zien zijn. Toch een goed begin, dat belooft voor volgende keer.

  3. vrij intensief werkje, maat mooi resultaat. Geeft ook veel nabewerking mogelijkheden…Als jij de oude PS hebt, kunnen we anders eens samenzitten om een CS5 action ervan te maken…

  4. Mooi experiment, een idee om mijn fotografie terug wat onder het stof uit te halen…Daar ben ik vroeger (analoog) ook nog mee bezig geweest. Met een maximale belichting van 45 minuten!!!Goeie tutorial van Nando, hoewel zijn regel van 600 niet klopt. Ook de "breedte" (nl. de plaats van de sterren tgo de equator – de hemelevenaar) heeft ermee te maken. Hoe dichter bij de equator hoe sneller je strepen zal krijgen bij een bepaalde belichtingstijd.

  5. Dank jullie wel voor de commentaren!Otto, dat moet lukken.Raf, je hebt gelijk met die regel van 600: ik heb het uitgerekend, en met mijn 10mm op 1,6 cropsensor, zou ik aan 38 sec mogen geraken. Die berekening houdt bv geen rekening met aantal pixels. Het verschil tussen 6 miljoen pixels en pakweg 60 miljoen pixels moet nochtans wel duidelijk zijn in de sterrenbeweging. Als ik één foto weglaat, krijg ik een zwart puntje, en bij foto's van 15 sec zou dat niet mogen als het tot 38 sec zou onbewogen blijven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *