Sterrensporen in de Bourgoyen

Posted by on 0:23, 5 December 2010 in nacht, sterrensporen | 2 comments

De Bourgoyen (Bourgoyen-Ossemeersen) is een natuurgebied op een kleine afstand van Gent. Samen met Floris en de buschauffeur trokken we gisterenavond naar daar met één doel: sterrensporen. Ondertussen heb ik al wat ervaring, en kan ik me beter voorstellen welk beeld ik zal krijgen. Eerst wat experimenteren om te weten waar de poolster stond en toen aan de slag. Er waren erg weinig sterren met het blote oog zichtbaar, er lag een tiental cm sneeuw en mijn snor werd een ijspegel. Mijn statief en toestel zagen er ook niet warm uit… Om terug te keren konden we niet meer rekenen op de Lijn, dus we zijn het hele stuk terug moeten lopen, duurde ‘n vol uur! Gelukkig hadden we stoeltjes mee genomen, een echt briljant idee. Op sneeuw stilzitten ‘s nachts is erg koud en nat. En 2 uur rechtstaan is ook niet alles.

De foto is gemaakt in een tijdsspanne van ongeveer een halfuur: 106 foto’s van 15 seconden, ISO 1000 en f/9. Met statief en draadontspanner natuurlijk. Eén extra beeld om de voorgrond uit te lichten: ISO 400, f/10 en 480 seconden (dus een beeld van 8 min belichten). Hoe kouder, hoe minder ruis. Mooi meegenomen!

GeAr_20101204_13504

2 Comments

  1. Sorry, maar ik vind het een rommelig beeld.
    Had je geen vrijstaande wilg kunnen zoeken?

    • De wilgen die daar aan die baan stonden hadden de goeie oriëntatie (weg van het overbelichte Gent en in de richting van de poolster), maar een eenzame wilg stond er niet. Ik vind ‘m zelf juist één van mijn leukste sterrensporenfoto’s. Net omdat er zoveel opstaat van het landschap, met voorgrond en wiegende sneeuwdragende planten enzo.
      🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *