Kleiner!

Posted by on 18:59, 7 February 2011 in Focus-stack, supermacro | 4 comments

In navolging van Jeroen en Rollin: kleine mini-mini-dingetjes. Elke macrofotograaf doet natuurlijk niets liever dan de allerkleinste dingen proberen te fotograferen. Die uitvergroting gaat zelfs zo ver dat ik al bij verschillende foto’s afzonderlijke (planten)cellen kon zien!
Dit zijn probeersels, de eerste twee zijn gestackt (dagpauwoog in winterrust en aanhechting van de naalden bij fijnspar), de laatste twee niet (menselijke hoofdluis en zaadjes*. Duidelijk te zien: de scherptediepte van de laatste foto’s is echt minimaal. Eigenlijk gewoon te weinig. Door stacken is dat op te lossen. Je maakt veel foto’s, telkens met een ander stukje scherp. Die worden dan digitaal aan elkaar geplakt. Een belangrijke voorwaarde daarbij is dat het licht constant blijft: manueel flitsen is de boodschap!

* Later meer over zaadjes!

GeAr_20110207_16110

GeAr_20110207_16108

GeAr_20110130_15418

GeAr_20110130_15374

4 Comments

 1. Gert, je bent mijn held.
  Mijn held zeg ik je!

  Vanaf nu roep ik niet meer om Superman als ik in nood ben, Gertman zal het wezen!

 2. Heel knap!
  inderdaad je bent een krak Gert!
  De eerste foto, de aanhechting dus, zegt me wel niet veel zonder uitleg, das anders met alle andere foto’s die mits een enkel woordje, direct heel informatief overkomen, zou ik denken.

 3. Het detail van de dagpauwoog vlinder is buitengewoon.

 4. Ben ik nu de enige die zich afvraagt hoe jij zomaar aan hoofdluizen komt…

  Of was dat een langdurig project van ultieme zelfkastijding?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *