Varroamijt: een boosdoener bij bijen

Posted by on 23:52, 7 March 2013 in Binnenstudio, Featured, Focus-stack, natuur, supermacro | 0 comments

Varroamijt: een boosdoener bij bijen

Vraag aan elke imker hoe het gaat. Hij zal “slecht” zeggen. Er zijn bepaalde sproeistoffen (neonicotinoïden) die recent erkend zijn als schadelijk, het platteland is bloemloos geworden, er is inteelt bij de bijen en er is de varroamijt (Varroa destructor, dat laatste zegt genoeg) die virussen verspreid.

Bijen bereiden zich voor op de winter door voedsel op te slaan waarmee ze de lange donkere dagen zullen moeten overleven (vooral honing en ook wat stuifmeel). En als het in februari-maart eens warm wordt, houden ze hun “reinigingsvlucht”. Alle opgestapelde wintervuiligheid wordt dan buiten het nest gedragen. De laatste jaren worden echter veel kasten leeg aangetroffen in het voorjaar. Gewoon leeg. Geen dode bijen en de honing nog volop aanwezig, op de bodem van de kast vele dode varroamijten. Waar de bijen naartoe zijn, is een raadsel dat onmogelijk te verklaren is met een eenduidig antwoord.

De uitval na de winter is van nature een tiental procent, de zwakste overleven niet. Vandaag de dag is helaas een uitval van 70 tot 100 procent geen uitzondering meer. Ook volken die door de imker als sterk worden aanzien in september, leggen het loodje. In hoeverre de varroamijt de verantwoordelijk draagt, is niet duidelijk, maar in ieder geval zijn deze beestjes zeer schadelijk.

Deze foto is een focusstack: vele foto’s met telkens een ander stukje scherp aan elkaar geplakt zodat het hele dier scherp is.

 

GeAr_20130307_001_34-84

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *